O Autoru

Mira-3 MIRJANA (MIRA) N. RADOVANOV-MATARIC rodjena je u Novom Sadu, zivela u Beogradu, zatim u Kansasu i Kaliforniji, u SAD. Ima zvanje doktora nauka iz lingvistike i svetske knjizevnosti, aktivan je pisac, prevodilac i tumac za engleski. Mnogo je putovala, studirajuci strane kulture: umetnost, knjzevnost, muziku.
Pise poeziju od srednje skole. Objavljuje pesme, pripovetke, memoare, eseje i prevode od 1951 godine na srpskom jeziku, kao i na engleskom. Njeni prevodi engleske, amerike, Irske, indijske i druge moderne poezije i proze objavljivani su po vodecim casopisima i glasilima od 1960-ih godina do danas.
U SAD od 1982 godine, Mira je predavala engleski, ruski i knjizevnost. Aktivno pise, drzi javna predavanja i citalacko-spisateljske kruzoke, i prikazuje savremenu srpsku knjzevnost za englesko govorno podrucje, kao i englesko-americku za srpsko, u vodecim glasilima SAD, dijaspore i matice. Objavila je 22 knjge poezije, prica, memoara iu prevoda (na srpskom i engleskom, u Srbiji i SAD).


Copyright © by author. No part of book or poem may be reproduced in any printed or electronic form without written permission from the author.


Button Knjige (7K)   Button Poezija (7K)   Button PREVODI   Button Komentari   Button Prva strana (7K)